Congresul liberal si reprezentarea ardelenilor

Sciam in postarea aceasta ca ardelenii erau pana acum foarte prost reprezentati in conducerea partidului liberal. Si asta in pofida faptului ca Crin Antonescu a avut rezultate foarte bune in Ardeal, si in general partidul are un mare potential de crestere in aceasta regiune care a prefereat de regula partidele de dreapta.

Facand un calcul pe regiuni, vedem ca in afara Bucurestiului (28%), Crin Antonescu a avut rezultate peste media sa nationala de 20% doar in Ardeal cu 22,7% (Muntenia  fara Bucuresti 18,4%, Oltenia 18,1%, Moldova 19%, Dobrogea 17,7%). Voi reveni si cu alte date pe judete.

Din cate am vazut in noua conducere centrala numarul si proportia  reprezentantilor filialelor ardelene s-a dublat, ceea ce reprezinta o alegere strategica foarte inteleapta si un semn bun.

20 Responses to “Congresul liberal si reprezentarea ardelenilor”

 1. Paul Gabor Says:

  Se schimba “fruncea” din Banat in Ardeal?

  • Lilick Says:

   Paul, exista reprezentanti de marca si din Banat. Vezi rectorul de la Politehnica (parca). @Transildania a inclus Banatul cand s-a referit la Ardeal.

  • transildania Says:

   Nu se schimba, Banatul ramane “fruncea”. Eu insa folosesc termenul Ardeal in general in sens larg, adica incluzand Banatul. Inainte Banatul nu avea nici un reprezentant, acum sunt doi: senatorul Robu, profesorul si rectorul Politehnicii timisorene, si primarul Caransebesului. Caransebesul a fost pe langa Deva singurul in care liberalii au fost pe locul 1 in primul tur al prezidentialelor.

 2. Horatiu Says:

  Teoretic electoratul liberal este urbanizat. practic cele mai bune rezultate obtinute de PNL sunt la tara. Este o contradictie care trebuie analizata atent. A doua contradictie: Crin in Ardeal (Banat y compris) 22%, PNL 10%. Aici e buba.

  • Hendrix Says:

   Ai vreun argument la afirmatia ta:,,practic cele mai bune rezultate obtinute de PNL sunt la tara.” Nu cred ca este o simpla scapare, cred ca intentionat faci o afirmatie falsa! Cred ca tu confunzi PNL cu pedeleprele, care au obtinut multe voturi de la tara, din fostul bazin electoral de stanga. Nu uita ca pedeleprele au obtinut cea mai mare din voturi de la manelisti. Cam asta este electoratul lui ba-secu, am dreptate?

  • transildania Says:

   Este adevarat ca au de surmontat aceasta diferenta, respectiv sa reconfirme la nivel de partid scorul de la prezidentiale.

  • transildania Says:

   @Horatiu
   intre timp am facut un update cu mai multe date.
   In ce priveste proportia urban-rural afirmatia ta nu cred ca este corecta. A fost corecta poate in ce priveste alegerile parlamentare din 2008.
   Insa in 2009 Crin Antonescu a obtinut 63% din voturile sale in urban. Vezi scorurile record din postarea noua.

 3. Hendrix Says:

  Pana la alegerile din 2004 electoratul din Ardeal(inclusiv Banat) era preponderent de dreapta, in special in marile orase. Tin minte ca prima bresa in dominatia fesenista s-a produs la alegerile locale din februarie 92, cand multe orase mari din Ardeal au fost cucerite de liberali si taranisti. Acest lucru s-a confirmat si la alegerile generale din 92 si 96.
  Alegerea lui ba-secu in 2004 a fost cea mai mare tzeapa data electoratului de dreapta. Multi au votat in 2004 impotriva regimului autoritar, corupt al partidului-stat condus de nastase dar au cazut in capcana populistului ba-secu! Alegerile din 22 noiembrie au aratat din pacate ca Ardealul reprezinta, in continuare, bastionul portocaliu. Aici poate Crin sa creasca mult si sa-i recupereze pe alegatorii care inca nu-si dau seama ca pedeleprele n-au nicio legatura cu dreapta!
  Sunt ardelean si eu, mai exact din Baia Mare. Orasul este condus inca din 93 de liberalul Cristian Anghel, promovat acum la congres in BPC, alaturi de alti sefi de filiale cu rezultate. Multi s-au trezit din betia portocalie dar inca mai este mult de luptat. Promovarea ardelenilor respectuosi sper sa fie doar semnalul dat de Crin pentru recucerirea definitiva a voturilor de dreapta si trimiterea pedeleprelor pe centura politicii.

  • transildania Says:

   Absolut de acord, in Ardeal liberalii au un potential enorm. Cred ca electoratul de dreapta din Ardeal a fost pacalit pe de o parte, pe de alta au cam fost neglijati pana acum ei si Ardealul ca si camp de lupta electoral. Sa vedem daca lucrurile se vor schimba…

  • transildania Says:

   Scuze ca in graba am uitat sa-ti spun bun venit aici, te astept cu placere cat mai des.

 4. vali plesca Says:

  sa vedem, moldova 4 sefi in penele, muntenia 14. cum varujan tine, clar, de muntenia, raportul e, de fapt, 3 la 15. cu alte cuvinte, daca in moldova crin a luat 10 procente (dau si eu o cifra ca habar n=am cat a luat in realitate), in muntenia a luat 50. imi place aritmetica asta

  • Lilick Says:

   Vali Plesca,

   Iar minti de stingi. In BPC Moldova are 4 membri, iar Muntenia 6. Procentele in cele doua provincii istorice sunt urmatoarele: Moldova 19%, Muntenia 21,78%.

   • vali plesca Says:

    lilick, usurel, ca te-ai incalzit. “iar” – cand am mai mintit? si bineinteles, stii ce am vrut sa spun. in muntenia intra si dobrogea, si oltenia, si bucurestiul, pentru ca interpretarea mea se bazeaza pe impartirea in trei provincii istorice, nu in 10. oricum ai lua-o, muntenia are 9 judete sub media nationala, moldova 4, muntenia are 3 orase mari peste medie (eu nu m-as lauda cu iliescu de la giurgiu, dar oricum, e bun la statistica si e si mai bun in echipa lui crin), moldova tot 3.

  • transildania Says:

   Poate ca Moldova acum e putin subreprezentata, dar numai putin, nu mult. Acum eu m-am referit doar la Ardeal, care acum e reprezentat corect, ce e intre Moldova si Muntenia e alta treaba. Fa si tu o petitie sa fie moldovenii mai bine reprezentati la Bucuresti. La pdl sunt reprezentati de doar 2 din 37: Flutur, inca unul si nici un ministru.

   • Lilick Says:

    @Wow, ce i-ai tras-o moldoveanului. L-ai lovit rau.. :))))))

    • vali plesca Says:

     lilick, cand faci rost de un tokarev sa-mi spui, sa-ti dau adresa si sa vii sa-mi tragi un glont in ceafa, ca tot ai preocupari staliniste in ultima vreme. problema ta ar fi ca mai sunt cateva milioane care nu gandesc ca tine. ce faci cu ei?

   • vali plesca Says:

    transildania, ma bucur ca porti grija pedeleului. eu nu. insa ceea ce faci tu se cheama ignoratio elenchi, pe romaneste, ce are sula cu prefectura? amintind de pedelei, tu nu faci decat sa explici o greseala, a peneleului, prin greseala altora. daca tie ti se pare in regula, nu ma mai bag.
    si nu, e o problema moldova versus muntenia, ci si una moldova versus transilvania. raportul de nereprezentativitate e acelasi.

 5. Dispecer Blogosferă Says:

  Îţi mulţumesc pentru precizările constructive…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: