Cum poate fi stopata migratia politica

Mihai Voicu descrie inca odata foarte bine problema pseudo-independentilor, a tradarilor si mercenarilor politici, care pentru o punga de arginti isi tradeaza electoratul si partidul, si schimba configuratia intre putere si opozitie anuland raportul de forte stabilit in mod democratic de catre votanti. Cum poate fi stopata migratia politica?

1. Modificarea Constitutiei.

Constitutia prevede ca orice mandat imperativ este nul. Asta inseamna ca parlamentarul nu poate fi obligat in ultima instanta de catre nimeni sa voteze altfel decat doreste el.  Parerea mea este ca interzicerea mandatului imperativ este o caracteristica a tuturor constitutiilor democratice, reprezinta un fel de parasuta de rezerva in fata pericolului autoritarismului. Nu stiu daca modificarea acestui articol constitutional ar rezolva problema migratiei, si daca costul nu ar fi prea mare.

In fond nici mandatul imperativ nu ar putea preveni situatia in care un parlamentar tradator voteaza cuminte cu partidul toate legile “minore” dar in ziua votului de investitura sau a motiunii de cenzura simuleaza o boala, isi pune piciorul in ghips sau se prevaleaza de votul secret.

Migratia politica a avut si are loc si in case mai mari, Senatul S.U.A sau Parlamentul britanic (Churchill a schimbat de doua ori partidul, insa prima data a facut-o cand partidul sau initial se afla la putere trecand in opozitia liberala, ceea ce nu am mai prea intalnit in parlamentul bucurestean). Desigur la o alta scara mult mai mica.

2. Legea electorala

Legea electorala ar putea fi modificata in asa fel incat un parlamentar care paraseste un grup parlamentar sau este exclus din el, sau din partid, sa-si piarda mandatul, si sa se realeaga, daca mai poate, imediat intr-o noua competitie electorala partiala.  Aceasta solutie mi se pare mai buna, pentru ca mercenarul s-ar gandi de doua sau de mai multe ori daca poate risca sa-si tradeze electoratul sau partidul.

Totusi si aceasta masura singura mi se pare insuficienta. Ea nu ar putea preveni migratia, ci doar ar sanctiona-o teoretic ex-post, dupa fapta implinita. Astfel am asista la un val de alegeri partiale imediat dupa votul de investitura al guvernului sau dupa o motiune de cenzura, care ar putea reface raportul de forte stabilit de alegatori. Cu pretul unei instabilitati politice si a unor guvernari scurte de 2-3 luni. Totul este insa deageaba cat raspunderea democratica a majortitatii parlamentului in desemnarea primului-ministru nu este recunoscuta. In cel mai rau caz se ajunge la alegeri generale anticipate si/sau la un nou val de tradatori si de alte alegeri partiale. Si nu sunt nici sigur ca aceste alegeri partiale ar trebui pastrate intr-o noua lege electorala.

3. Rolul partidelor si alte masuri

– Cred ca este responsabilitatea partidelor si la indemana lor de stopa migratia politica. Si anume printr-o mai mare grija in ce priveste selectia candidatilor. Nu se va schimba nimic atata vreme cat ajung sa fie candidati, si apoi parlamentari, oameni care isi cumpara un loc, oameni cu caracter slab, santajabili, etc. Solutia este ca partidele sapromoveze oameni care au dovedit, prin activitatea lor, prin convingerile lor, ca raman atasati partidului si nu l-ar trada.

– Cei care au tradat partidul trebuie dur sanctionati de catre partidele din care au plecat. Asemenea sanctiuni ar putea fi de exemplu interdictia definitiva de redeveni membru, sau interdictia definitiva (pe timpul vietii) de a mai candida pentru o functie.

– La nivelul regulamentului intern parlamentar, as propune eliminarea votului secret. Se stie ca in practica votul secret nu e prea secret la voturile foarte importante. Tocmai de aceea ar trebui renuntat la el definitiv, pentru ca votantii, dar si liderii grupurilor parlamentare sa stie cum a votat fiecare parlamentar, si cine a absentat. Iar listele nominale cu modul in care a votat fiecare parlamentar sa fie desigur facute publice pe site-ul parlamentului. Tot prin regulamentul intern al Parlamentului se poate reduce considerabil, injumatati, renumeratia celor care-si parasesc grupul.

– Nu in ultimul rand este nevoie de o dezbatere corecta si lipsita de populisme absolut contraproductive in ce priveste salariul parlamentarilor. Parlamentarii roman sunt probabil cei mai prost platiti la nivel european. Si asta se vede. Cred ca o vedeta a lui Real Madrid, daca ar avea chef, un oligarh multimilionar rus sau arab, sau o mare companie ar putea oricand plati salariul sau cumpara voturile a jumatate dintre alesii legislativului. Prost platiti ei devin si mai santajabili si cumparabili. Cum spuneam si cu alta ocazie, cine vrea sa faca economie la parlament, face economie la democratie si la calitatea legilor, cu pagube de sute si mii de ori mai mari decat bugetul Parlamentului.

4 Responses to “Cum poate fi stopata migratia politica”

  1. Sfaturi pentru activiştii oranj « Ioan Usca Says:

    […] Transildania […]

  2. Athanor (II) « Gabriela Savitsky Says:

    […] Transildania […]

  3. Gabriela Savitsky Says:

    Greu subiect. Cu o infuzie de caracter, presupun.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: