Violetul ca simbol

Violetul este o culoare foarte bine aleasa pentru initiativa civica No Basescu Day. Remarc ca se face o imensa confuzie in legatura cu simbolismul acestei culori, asta din cauza politicienilor sau jurnalistilor care repeta la infinit asocierea ei cu o supersititie ezoterica vehiculata de “marele” coordonator de campanie electorala Viorel. Desigur ca aceasta asociere nu are nici o legatura cu motivul pentru care Lilick a ales aceasta culoare. Lilick s-a orientat probabil dupa exemplul italienilor care au organizat No Berlusconi Day, si ea si italienii stiau insa ca violetul este culoarea puterii, si ca folosirea ei in cadrul unui asemenea demers reprezinta un semnal dat alesilor: “Noi cetatenii avem puterea!” De ce simbolizeaza violetul puterea? Pentru ca in timpuri vechi, in antichitate si in evul mediu exista o singura metoda, enorm de costisitoare, de a colora stofa sau lana in violet. Doar secretia unei scoici mediteraniene era in stare sa vopseasca textilele in violet, si era nevoie de cantitati industriale de scoici pentru a vopsi un metru patrat de stofa. Doar imparatii romani sau bizantini, si regii medievali isi puteau permite acest privilegiu, toga violeta era cel mai rar si scump produs de vestimentatie. Ea ii impodobea pe monarhii care detineau puterea absoluta, era un privilegiu exclusiv, un simbol al puterii.

Intre timp vremurile s-au mai schimbat. Violetul poate fi impregnat si prin alte metode, iar vremurile monarhiei absolute au apus, sau asa s-ar putea crede. De aceea italienii au ales violetul pentru a demonstra impotriva lui Berlusconi, un politician corupt pana in maduva oaselor, un penal cu enspemii de dosare, un prim-ministru care ameninta justitia si incearca sa schimbe constitutia pentru a-si acorda imunitate in fata legii pe care a incalcat-o poate mai des decat si-a schimbat sosetele.

Si noi asistam la un fenomen asemanator, Constitutia si principiile democratitice, constitutionale fundamentale se afla sub asediu. Se afla sub foc incrucisat chiar primul articol al Constitutiei, care stabileste fara echivoc ca Romania este un stat de drept, democratic, in care dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, si ca statul se organizeaza potrivit principiului separarii si echilibrului puterilor. Democratia si pluralismul politic sunt amenintate de o lege electorala nedemocratica. Separarea puterilor in stat la randul ei este pusa in paranteza de catre utilizarea abuziva a ordonantelor prin care executivul legfereaza, prin atacul permanent la parlament, institutia reprezentativa suprema a unei democratii. Nu in ultimul rand asistam la o politizare radicala a tuturor institutiilor statului, de la directorii institutiilor apolitice, pana lafunctiile de consilieri si directori ministeriali din care sunt demisi oameni capabili, si numiti politic oameni fara cea mai mica competenta in domeniu. Pana si Institutul Cercetarii Crimelor Comunismului (singurul care a facut ceva palpabil in acest domeniu, nu doar vorbe goeale), CNSAS-ul sau Institutul National pentru Memoria Exilului nu fac exceptie.

Pare a nu avea limite aceasta sete de control absolut si nedemocratic asupra tuturor institutiilor statului, si de dizolvare definitiva a principiilor statului de drept.  Va avea insa margini pentru ca vanitatatea e precursoarea caderii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: