Ghicitoare uninominala

Sa presupunem ca avem un bloc, care isi alege consiliul asociatiei de locatari si presedintele. Blocul are 5 etaje, fiecare etaj 5 apartamente. Spiritele sunt aprinse in blocul nostru din cauza unei decizii foarte importante: o parte din bloc in frunte cu Dl. Albastru sustine achizitionarea unei centrale termice noi si eficiente, alta parte, condusa de Dl. Rosu se opune vehement.  Domnul Albastru, sustinut de 16 locatari,  si Domnul Rosu, sustinut de 9, candideaza. Repartizarea voturilor in bloc pe etaje este cea din grafica. Intrebare: cine castiga cu un sistem proportional (adica fiind tot blocul o circumscriptie), si cine castiga uninominal (adica fiind fiecare etaj o circumscriptie in parte)?

Advertisements

11 Responses to “Ghicitoare uninominala”

 1. Lilick Says:

  Uninominal castiga domnul Rosu (cu doar noua voturi!!), pentru ca el castiga 3 etaje (3 circumscriptii). In cazul unei repartizari proportionale la nivelul blocului (pe tara) castiga, desigur, domnul Albastru. Asta este sistemul uninominal pe care vor sa il impuna bashitii. Pardon, basistii. Totuna!

 2. Lilick Says:

  Cred ca e demonstratia cea mai buna pentru cat e de nedemocratic uninominalul.

  • transildania Says:

   Asa e Lilick, acest exemplu fictiv demonstreaza cat de nedemocratic este sistemul uninominal. 36% e mai mult decat 64% cu votul uninominal. majoritatea oamenilor voteaza deageaba.
   Voi prezenta si exemple concrete istorice din diferite tari pentru a ilustra acest lucru

 3. antiignorantu Says:

  politica acum este o mare abureala….

 4. voxpulica « Ioan Usca Says:

  […] – O să te pună! Apoi: Acuvio, Ada Rus, Mirko, Alexandru Marin, Alianţa Dreptei, Andra Agachi, Ardeiul zilei, Lilick, Cel Mare – da aici nu citeşti propaganda ateistă, să te strici la cap!, Florin Crăciun, Dan Brad, Chat Noir, Ionuţu, Dan Chichernea, Dramoleta, Dragoş Sorin Nicula – dacă nu-şi face blogroll şi nu te pune, îl ştergi după aia!, Elisa, Cosmin Chiriac,  Zoe Petre – unde n-ar strica să mai şi citeşti!, Sfântu’ Simon, Gabriela Savitsky, Flavius Obeadă, George Şerban, Theodora Marinescu, Oana Stoica-Mujea, Octav Pelin, Otto Pop, Marius Ola, Sebra, Simion Cristian, Crina Dunca şi Transildania. […]

 5. Micawber Says:

  Demonstratie foarte buna pentru un lucru pe care daca nu-l stiam, il intuiam deja.

  • transildania Says:

   Mersi. In zilele urmatoare voi prezenta si exemple reale din SUA, Marea Britanie, Franta. Vreau sa te rog si pe tine sa le citesti si sa le transmiti mai departe cator mai multi, ca sa se stie despre ce este vorba.

 6. Micawber Says:

  Ceea ce pot sa fac e sa va pun la mine in blogroll.

 7. Pop Mihai Says:

  E un exemplu aritmetic, dar nu si aplicabil in viata reala. Din exemplul tau, inteleg ca sunt 5 oameni in conducerea blocului. Ei pot fi alesi pe etaje (3 rosii si 2 albastri) sau pot fi alesi primii 3 de pe “lista albastra” si primii 2 de pe “lista rosie” in cazul votului pe liste.

  Pentru ca vorbim de un sistem local, in care vecinul de la 2 se cunoaste cu cel de la 5, lucrurile nu functioneaza uninominal. Si putem spune linistit ca vecinul de la 2 poate sa-l reprezinte si pe cel de la 5, care in uninominal ar fi in minoritate.

  Insa cand vorbim deja de blocuri intr-un cartier, e mai degraba sa-si aleaga fiecare bloc un reprezentant uninominal poate in 2 tururi (sau mai multi proportional), iar apoi reprezentantii sa se itnalneasca pe cartier. Pentru ca nu stie cel din blocul 17 de la etajul 10 ce nevoi are cel din blocul 4 de la etajul 2.

  Exista decizii care ii afecteaza pe toti (cresterea tva sa zicem) dar exista si decizii de distribuire a fondurilor sau mai stiu eu. Si cata vreme e plin parlamentul/guvernul de bucuresteni, sigur la cluj, timisoara, suceava, iasi nu se face centura ocolitoare. Ne facem autostrada soarelui, ne facem bucuresti pitesti, bucuresti-ploiesti (mai nou bucuresti-brasov) ca deh ei sa faca 2-3 ore pana la mare sau la munte.

  Eu am nevoie sa-mi trimit oameni din cluj care sa ma reprezinte, nu om din bucuresti care desi are o ideologie politica corespunzatoare, nu imi cunoaste problemele. Putem discuta daca in judetul clujul ar trebui sa fie 10 colegii uninominale sau ar trebui introdus votul proportional in cadrul judetului. Mai departe in cadrul orasului, cartiereului, blocului. Dar asta e deja alta discutie. Orice PNList din Cluj se simte mai sustinut de Nicoara de cat de Antonescu. Nu ca Antonescu e rau, dar nu cunoaste problemele Clujului asa cum le cunoaste Nicoara, si nici nu are dezvoltarea Clujului suficient de sus pe lista prioritatilor, comparabila cu fostul prefect.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: