Culori si steme, nimic nu e sfant

Saptamana trecuta Federatia Romana de Fotbal a anuntat ca tricoul principal al nationalei de fotbal isi schimba culoarea. Traditionalul galben va face loc rosului. O schimbare stupida si absolut fara precedent in lumea fotbalulului. Va imaginati Olanda renuntand la portocaliu, sau Italia si Franta la albastru, Anglia la alb sau Argentina la albiceleste? Motivatia este cel putin la fel de naucitoare ca si masura in sine: noul sponsor al federatiei, un producator de bere, a propus rosul, pentru ca galbenul ar fi asociat cu vechiul sponsor, un alt producator de bere… Adica atat pentru noul sponsor cat si pentru conducerea Federatiei, galbenul este o culoare care in primul rand e asociata cu un sponosr, nu culoarea traditionala a nationalei si a sustinatorilor ei.

Marea Galbena, Zürich, Euro 2008

Unde sa mai puem ca in Europa doar Suedia mai poarta un echipament galben ca si nationala Romaniei, in rosu in schimb jucand cel putin zece reprezentative. Avem si noi un brand autentic si traditional, si-l vindem pentru 3 arginti.

La rugby, aceeasi poveste, traditionalul galben a fost inlocuit tot la cererea unui sponsor cu un verde urat, deci nici macar cu o culoare din tricolor. Iar in rugby chiar nimeni nu mai juca in galben in afara Australiei pe care avem sanse minime sa o intalnim cel mult odata la 4 ani. Verdele fiind culoarea traditionala a irlandezilor. Probabil daca urmatorul sponsor va fi Orange vom juca si in portocaliu!!

Daca culorile nu mai sunt sfinte de ce ar mai fi stemele? Dupa cum semnaleaza catavencu.ro culoarea de fond a stemei Romaniei de pe pupitrul presedintelui la Cotroceni nu este albastrul original ci o nuanta de violet.

Azi maine modificam si stema, ca doar nimic nu e sfant si totul se poate schimba de la o zi la alta, eventual prin ordonanta de urgenta. Dar a propos. Stiati ca municipiul Cluj-Napoca se mandreste de mai bine de 11 ani cu o stema pe

cat de kitschoasa pe atat de ilegala? Si care ignora complet traditia Clujului? Ea se gaseste acum in toate actele oficiale, anteturi, stampile, si alte locatii reprezentative. In stanga se afla stema originala clujeana, veche de aproape 700 de ani. Ea a fost inlocuita in mod abuziv in 1999 de catre ex-primarul Funar cu o stema care nu a primit niciodata avizul necesar din partea comisiilor de heraldica. Si nici nu o va primi vreodata. De notat insa ca din 2004 primarii Boc si Apostu au avut peste 5 ani la dispozitie sa indeparteze stema ilegala si sa redea Clujului stema sa adevarata pe care nici macar comunistii nu au putut-o ignora . Si nu au facut nimic, incalcand legea zi de zi cu nepasare.

Stiti ce propun? Haideti sa scoatem la vanzare fasia galbena din mijlocul drapelului national, si s-o licitam anual unui sponsor. Va dati seama ce publicitate fenomenala si-ar face firma respectiva si cati bani ar aduce asta la bugetul de stat?

(Foto: prosport.ro, catavencu.ro)

2 Responses to “Culori si steme, nimic nu e sfant”

 1. Lilick Says:

  Da, o sa ne vindem si constiinta daca asa o sa ne ceara un sponsor, producator de bere. Iar el o s-o vopseasca in turcoaz cu picatele roz. Tipic.

  • transildania Says:

   Sa speram si sa facem totul ca sa nu se ajunga atat de departe. Eu in general nu cred prea mult in simboluri, dar consider ca unele din ele trebuie sa ramana neschimbate, pentru ca reprezinta identitatea comuna a oamenilor: drapelul, stema, imnul, numele oraselor, si chiar culoarea tricourilor unei reprezentative nationale.
   Daca cineva incearca sa le schimbe inseamna ca nu mai exista chiar nici un reper moral.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: