Boc si ordonantele – opriti ordonantele! (III)

UPDATE la postarile anterioare (I) si (II)

Citesc stupefiat urmatorul articol din Evenimentul Zilei: “Cum pregăteşte Boc a treia politizare neconstituţională”

Citez: “Guvernul Boc nu renunţă la numirea clientelei pe linie de partid în deconcentrate, deşi ambele ordonanţe prin care a oficializat anul trecut politizarea administraţiei au fost declarate neconstituţionale. Mai mult, potrivit unor surse democratliberale, premierul le-a promis liderilor PDL din teritoriu, sâmbătă, la Poiana Braşov, că guvernul va da, până la sfârşitul lunii, o nouă ordonanţă care să repună pe funcţii oamenii PDL-ului şi ai UDMRului, ignorând astfel două decizii ale Curţii Constituţionale (CC).

Abrambureala legislativă a dus la situaţia în care doi-trei directori – unul PDL, altul PNL şi altul PSD – ocupă acum acelaşi birou, fiind plătiţi de stat pentru aceeaşi funcţie. Cu toate acestea, instituţiile pe care le conduc sunt practic blocate, cei aproape 3.000 de directori numiţi neconstituţional de Boc neavând până la clarificarea legii drept de semnătură. …

Prima, OUG nr. 37/2009, era dată în aprilie, pentru clientela PDL şi PSD. Contestată de PNL, ordonanţa a fost trântită în final la Curte. Cu numai o zi înainte de oficializarea deciziei, guvernul a copiat-o însă integral, introducând-o în textul altei ordonanţe.

Aşa a venit Boc, în octombrie, cu OUG nr. 105/2009 pe care Curtea a dat al doilea verdict de neconstituţionalitate. Ordonanţa şi-a făcut însă efectele: retrogradarea PSD-iştilor şi ocuparea şefiilor de deconcentrate – de la inspectoratele şcolare la direcţiile de sănătate publică sau financiare judeţene – de oamenii PDL.

Suspendată în prezent, ordonanţa va fi practic anulată din 27 februarie când expiră termenul de 45 de zile dat de CC pentru repunerea legii în limitele Con stituţiei. Atunci, toţi directorii coordonatori ai deconcentratelor rămân practic fără acoperire legală.

Deconcentratele sunt însă deja în colaps, în urma proceselor câştigate de PNL suprapunându-se câte doi-trei directori. …
Drept de semnătură nu au însă decât cei repuşi în funcţie prin hotărârile instanţei. Oricum, statul este obligat să le plătească la toţi salariile. Pe lângă presiunea termenului de 27 februarie şi a propriului partid, Boc îi are la uşă şi pe directorii promişi UDMR-ului şi deja de semnaţi pe linie de partid.

Soluţia PDL: tot oameni de partid

Încolţit la Poiana Braşov de liderii de filiale ai PDL, nemulţumiţi de bulversarea din teritoriu, Boc le-a promis că în două-trei săptămâni îi face pe toţi directorii funcţionari publici cu statut special. Condiţia nescrisă a numirii rămâne însă tot recomandarea de la partid. Aşazisa intrare în legalitate în forma pregătită de guvern este din start neconstituţională, modificarea făcându- se tot prin ordonanţă, deşi CC a cerut expres lege organică trecută prin parlament. …


Dincolo de recidiva în promovarea unor acte normative ale căror prevederi au fost declarate neconstituţionale, puterea nu dă doi bani nici pe deciziile instanţelor. Astfel, unii dintre directorii de deconcentrate demişi, nu sunt repuşi în funcţie, deşi judecătorii le-au dat câştig de cauză, iar deciziile sunt executorii. …

Deputatul PNL Alina Gorghiu susţine că refuzul de a nu-i reîncadra pe cei demişi cade sub incidenţa codului penal, constituind infracţiunile de abuz în serviciu şi nerespectare a deciziei judecătoreşti. „Faptul că executivul nu pune în executare nişte sentinţe care au dat câştig de cauză celor demişi constituie un al alt abuz al actualei puteri”, a comentat Gorghiu.

Daca Curtea Constitutionala ti-a declarat in doua randuri neconstitutionala ordonanta, si ti-a dat termen sa reglementezi situatia prin lege, ca jurist ce faci? … Evident! Nu faci nici o lege si vii cu a treia ordonanta neconstitutionala! E greu de gasit cuvinte: diletantism, incompetenta penala, ilegalitate, abuz in serviciu, bani aruncati pe geam, si peste 3000 de institutii ramase fara conducere timp de mai bine de un an. Iata efectele ordonantelor de urgenta, de fapt a doar uneia dintre ele.

Ar fi interesant de stiut cat a costat si mai costa plata concomitenta a doi sau trei directori (in viitor vor fi si patru), costurile generate de haosul din varful deconcentrate, dar si costurile proceselor si blocarea justitiei cu procese generate din aceste ordonante penale si neconstitutionale??? Si cine plateste pentru asta??

Articolul integral il puteti citi AICI.

UPDATE 2: Fragement din discursul prim-ministrului Boc in fata Camerei deputatilor 2.2.2010

Modernizarea statului inseamna in primul rand corecta utilizare a banului public. Nimic nu este mai important in raport cu cetateanul dacat sa dai dovada de transparenta totala si de utilizare eficienta a  fiecarui ban pe care cetateanul il plateste

Advertisements

5 Responses to “Boc si ordonantele – opriti ordonantele! (III)”

 1. vali plesca Says:

  ai fost mai iute ca mine 🙂 . voiam sa-ti dau link-ul…
  oricum, dincolo de aberatia legata de practica (non)democratica, vad ca se vorbeste foarte putin despre implicatiile juridice si financiare ale faptului ca romania isi “permite” cam cate trei directori la o deconcentrata.

  • transildania Says:

   Exact! Ar trebui facut un calcul cat a costat, in lei si bani, in euro si centi, acest dezastru. Cu siguranta mai mult decat salariile senatorilor pe 4 ani!!

 2. transildania Says:

  Am adaugat un update cu un fragment din discursul lui Boc in parlament. alte concluzii sunt de prisos.

  • Deceneu Says:

   La demagogie nu-l intrece nimeni.
   Daca nu stia care-s prioritatile avea o scuza ca nu-l duce mintea, dar daca afirma public importanta transparentei cheltuirii banmului public si se sterge pe picioare cu afirmatile cand trebuie sa prezinte date concrete, atunci e grav.

   • transildania Says:

    Da, e foarte grav. Iar un demagog care si pe chestiuni de reforma constitutionala si de sistem electoral si-a schimbat de x ori parerea in functie de cum batea vantul nu are voie sa pastoreasca nici o reforma constitutionala.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: