(continuarea postarii precedente)
3. Votul prin corespondenta
Votul prin corespondenta este practicat in mult mai multe tari decat votul anticipat sau electronic. Printre ele se numara si Germania, Austria, Elvetia, Marea Britanie, SUA. Cu experiente pozitive si negative.
3.1 Una dintre preconditiile absolut necesare (dar nu suficiente) ca votul prin corespondenta sa poata fi pus pe picioare este o evidenta corecta si la zi (adica actualizata corect zilnic) a domiciliului populatiei, si separat al alegatorilor. Daca ar fi de urmat modelul german, toti alegatorii ar trebui sa primeasca o instiintare prin posta cu cel putin trei saptamani inaintea alegerilor. Care in acelasi timp contine si un formular prin care alegatorul poate cere trimiterea buletinului de vot prin posta, pentru a efectua votul prin corespondenta. Radierea de pe listele de alegator acelor care au cerut votul prin corespondenta trebuie asigurata.
Alternativ cererea pentru votul prin corespondenta ar putea fi facuta personal la primarie, consulat, ambasada. Si atunci conditiile mentionate mai sus raman valabile.
3.2 Din punct de vedere teoretic votul prin corespondenta deschide si el noi posibilitati de fraudare. Motivele, intre altele:
– Posibilitatea ca alegatorul prin corespondenta sa vanda buletinul de vot in alb altcuiva, sau sa-l completeze in prezenta cumparatorului de voturi.
– Posibilitatea furtului buletinelor de vot prin corespondenta inainte de a fi completate.
– Posibilitatea ca bultetine de vot completate sa fie interceptate, modificate, distruse sau sa nu ajunga la sectia de vot inainte de incheierea urnelor.
3.3 In practica, doar in Marea Britanie au avut loc repetate fraude electorale cu votul prin corespondenta, atat la alegeri la nivel national cat si local. Cateva exemple: aici, aici, aici si aici. Daca chiar si in Marea Britanie au fost posibile asemenea infractiuni repetate, atunci in Romania …. ar fi nevoie de o extrema precautie.
4. Evidenta domiciliului si alte premize institutionale
Dupa cum spuneam evidenta corecta a populatiei, si separat evidenta corecta si la zi a domiciliului alegatorilor este prima conditie pentru solutionarea problemei. Atata vreme cat un mare numar de alegatori (studenti, militari, flotanti) locuiesc predominant in alt oras decat domiciliul inscris in buletin, iar listele de alegatori contin si persoane decedate, orice alta masura este de prisos. In primul rand procesul de schimbare a domiciliului in buletin ar trebui simplificat (in Germania dureaza 3 minute) si chiar facut obligatoriu. Un student din Fagaras, care studiaza si practic locuieste in Bucuresti, Iasi, Timisoara sau Cluj, sa-si poata modifica rapid si chiar obligatoriu domiciliul din buletin. Aceasta masura este necesara si din alte puncte de vedere (ca autoritatile locale sa stie numarul adevarat al populatiei comunitatilor lor, cifra de care depinde intre altele si calcularea proiectelor de infrastructura). Listele de alegatori urmand sa se bazeze pe datele adevarate din evidenta populatiei, cu conditia suplimentara ca acestea sa fie actualizate pana in preziua alegerilor cu radierea celor care au cerut vot prin corespondenta sau doresc sa voteze in alta sectie de vot
Din punct de vedere insitutional si al legilor si a sanctionarii fraudei la fel este nevoie de o reforma. Daca autoritatea electorala permanenta si legile in vigoare au permis fraudarea repetata a alegerilor, atunci aceleasi institutii si legi nu vor putea preveni nici fraudarea votului prin corespondenta. Sanctiunile si pedepsele pentru frauda trebuie sa fie considerabil mai frecvente si mai aspre.
5. O propunere
Pana nu demult eram de parere ca implementarea votului prin corespondenta dupa medelul german sau elvetian ar putea fi solutia. Avand in vedere toate cele spuse, si mai ales predispozitia foarte exprimata pentru cumpararea si vanzarea de voturi am ajuns insa la alta parere:
Masurile descrise la punctul 4 ar trebui mai intai implementate, dupa care cei care stiu ca se vor afla in alt loc in ziua alegerilor sa poata depune o cerere (la primarie, ambasada) indicand locul in care vor vota, iar adaugarea lor in lista de alegatori de acolo si radierea lor din lista preliminara la domiciliu fiind asigurata.
26/01/2010 at 12:00 |
prin urmare..sa nu se faca nimic. tipic
26/01/2010 at 19:07 |
Cred ca ati inteles gresit, nu am zis “sa nu se faca nimic”, din contra.
26/01/2010 at 19:58 |
Trebuie facut ceva cu cap, in urma unor consultari si a unor dezbateri. Nu cum da Domnul… Tipic romanesc… Trebuie sa invatam ceva din experientele altor tari.
26/01/2010 at 19:18 |
– Votul trebuie sa fie secret, iar votul prin corespondenta sau electronic, nu respecta cerinta confidentialitatii. Cei care-l promoveaza au in vedere fraudarea alegerilor.
– Cetatenii ar trebui sa poata vota unde se afla indiferent de domiciliu, eventul pot primii o carte de alegator cu CNP-ul, seria si nr actului de identitate inregistrate, sub forma de card electronic cu care sa nu poata vota de mai multe ori.
Pentru diminuarea fraudelor electorale se pot lua mai multe masuri printre care cele mai importante sunt:
– urmarirea informatizata a prezentei la vot
– afisarea copilor dupa listele nominale cu semnaturile celor care au votat, pentru ca in mediul rural sa se poate depista votul in numele absentilor.
– inserierea buletinelor de vot cu coduri cu bare si verificarea lor dupa vot.
– publicarea in mass-media si pe internet la comisile judetene a situatiei pe fiecare sectie de vot, pentru a se putea verifica daca centralizarea s-a facut corect.
– votul impotriva tuturor sa aiba ca efect locuri libere in parlament sau consilile locale, sa-i motiveze pe politicieni sa faca o campanie pozitiva.
26/01/2010 at 21:45 |
Sunt multe cai pentru asigurarea votului secret, constitutional, liber, asigurarea dreptului de a vota, si eliminarea fraudei. Cred ca este vorba de vointa. De putut se poate face bine, chiar perfect. Daca s-ar dori.
17/07/2010 at 23:26 |
[…] care se afla in afara tarii dar fara domiciliu stabil trecut in pasaport. Asa cum aratam aici si aici votul electronic, anticipat sau prin corespondenta deschide noi posibilitati de fraudare. De […]
31/08/2010 at 05:07 |
[…] cum am spus si aici, sunt extrem de sceptic in privinta votului prin corespondenta in lipsa unei proceduri 100% […]
02/01/2011 at 20:16 |
[…] randul meu am scris de mai multe ori despre votul prin corespondenta, de ex. aici, si concret despre acest proiect asa cum era preconizat si care ar fi o solutie alternativa sigura: […]
30/03/2011 at 17:15 |
[…] votului prin corespondenta si altor forme de vot la distanta care pot fi usor fraudate, si am indicat alternativele care ar permite exercitarea dreptului de vot in conditii se siguranta totala […]
30/03/2011 at 17:50 |
[…] votului prin corespondenta si altor forme de vot la distanta care pot fi usor fraudate, si am indicat alternativele care ar permite exercitarea dreptului de vot in conditii se siguranta totala […]
31/03/2011 at 19:42 |
[…] votului prin corespondenta si altor forme de vot la distanta care pot fi usor fraudate, si am indicat alternativele care ar permite exercitarea dreptului de vot in conditii se siguranta totala […]