Democratia interna a partidelor

Alegerile partiale din colegiul 1 Bucuresti au generat cateva scantei de dezbatere pe teme constitutionale. Pe de o parte este dezbaterea interna din PDL, si nemultumirea fata de desemnarea candidatului PDL, si fata de modul nedemocratic de desemnare al candidatului PDL. Pe de alta parte este discutia despre primul scrutin cu adevarat uninominal (fie el si partial) pentru alegerea unui parlamentar, care a redeschis discutia despre sistemul uninominal cu toate implicatiile sale (vot tactic, aliante “contra naturii”, pericolul bipartitismului artificial, rolul partidelor, concurenta pentru cele mai bune politici vs. compararea de CV-uri sau competitia pentru cele mai multe afise, cadouri electorale, sau manele electorale), si care poate duce si ea (a se vedea la Decantarea ideilor), la aceeasi tema: democratia interna a partidelor.

Democratia interna a partidelor este o tema extrem de importanta. La fel ca si tema separarii puterilor in stat (ordonante de urgenta, dar si a altor teme legate de independenta puterii legislative si judecatoresti, tema recunoasterii principiului democratic al majortiatii, etc.)  este o tema mai putin dezbatuta, dar mult mai importanta decat temele false cum ar fi legea electorala sau reducerea numarului de parlamentari sau unicameralismul.

Este o tema extrem de importanta pentru ca fara o democratie interna a partidelor nu poate exista nici o democratie autentica la nivel national. Mai important in opinia mea: un partid care nu practica democratia in interiorul sau nu poate emite nicio pretentie (nici morala nici de alt fel) de a reforma sau primeni clasa politica, sau de a modifica constitutia sau legile electorale intr-un (declarat, presupus, si mincinos) spirit democratic.

Daca tot se discuta modificarea Constitutiei, implementarea democratiei interne a partidelor ca obligatie constitutionala pentru ca un partid sa poata participa la alegeri ar fi una dintre temele pe ordinea de zi. Sa vedem cum au rezolvat nemtii aceasta problema. Parintii constitutiei germane au fost constienti ca fara o democratie interna in cadrul partidelor, nu poate functiona nici democratia in general. De aceea au ridicat democratia interna la rang de obligatie constitutionala pentru partide. Fara de care nu pot fi recunoscute ca partide democratice si nu pot participa la alegeri.

Constitutia Republicii Federale Germania stipuleaza in articolul 21:

(1) Partidele participa la formarea opiniei politice a cetatenilor. Fondarea lor este libera. Ordinea lor interioara trebuie sa corespunda principiilor democratice. Ele trebuie sa dea in mod public socoteala cu privire la originea si folosirea mijloacelor lor financiare, cat si a averii lor.
(2) Partidele care, prin obiectivele lor sau prin comportamentul membrilor lor, urmaresc sa lezeze sau sa inlature ordininea fundamentala libera si democratica, sau sa puna in pericol continuitatea Republicii Federale Germania, sunt neconstitutionale. Despre neconstitutionalea partidelor hotaraste Curtea Constitutionala.
(3) Amanuntele sunt reglementate de catre o lege federala.

Detaliile sunt reglementate in legea partidelor. Ea stipuleaza ca:

Organul suprem de decizie a unui partid este adunarea membrilor sau delegatilor (congresul de partid). Congrese trebuie tinute cel putin o data la 2 ani.

-Delegatii trebuie alesi de catre membrii din organizatiile teritoriale, cu un mandat de cel mult 2 ani.

-Membrii conducerii partidului pot participa la congres, dar nu au voie sa depaseasca o cincime din numarul delegatilor

-Congresul hotaraste programul partidului, regulamentul, fuziunea cu alte partide si alege conducerea si organele partidului.

Alegerea conducerii, presedintelui, prezidiului, a delegatilor se face prin vot secret (pentru ca delegatii, membrii sa nu poata fi supusi unor eventuale represalii).

-Dreptul de depune petitii, propuneri trebuie sa corespunda principiilor democratice.

-Desemnarea tuturor candidatilor pentru alegeri (parlamentare, europarlamentare, locale, la nivelul landurilor, etc.) se face doar prin alegeri interne secrete.

partidele trebuie sa face publice toate sursele de finantare, donatiile, etc. Daca un partid face declaratii incomplete sau incorecte priviind donatiile si sursele de finantare este aspru pedepsit prin suspendarea finantarii publice si prin amendarea cu suma tripla a donatiilor sau sumelor fals declarate. Persoane implicate in declaratii false sunt pedepsite cu amenda sau inchisoare de la 1 la 3 ani.

Ce credeti, este necesara mai multa democratie interna in cadrul partidelor, si trebuie ea impusa inclusiv prin Constitutie? Ar trebui discutata mai des aceasta tema? Si care dintre partide incalca cel mai frecvent regulile de deomcratie interna?

UPDATE: Legea partidelor politice din Romania

Citind legea partidelor politice si comparand-o cu cea germana vedem si de unde provine deficitul de democratie interna.

– Legea partidelor politice din Romania nu prevede nimic despre desemnarea candidatilor pentru functiile de parlamentari, etc. (ca ei ar trebui desemnati prin alegeri interne secrete)

– citez

Art. 14.
(1) Adunarea generala a membrilor partidului politic sau a delegatilor acestora, la nivel national, este organul suprem de decizie al partidului. Intrunirea acestuia are loc cel putin o data la 4 ani.

Intrunirea congresului trebuie sa aiba loc cel putin odata la 4 ani (legal sunt 2 ani in Germania, dar congresele sunt mult mai frecvente; in UK sunt congrese traditionale anuale).  Practic acest lucru inseamna ca nici o conducere de partid nu este obligata sa organizeze un congres timp de 4 ani iar, o dictaura in partid timp de cel putin 4 ani este posibila.

5 Responses to “Democratia interna a partidelor”

 1. Deceneu Says:

  Foarte importanta tema si bine abordata!

  Am scris si eu pe alte blog-uri sau forumuri, ca un partid are o cultura manageriala si odata ajuns la putere va aplica la nivelul guvernului cultural lui interna.

  Daca partidul e condus pe principii militare va avea tendinta sa organizeze si guvernul pe aceleleasi principii, care par eficiente, pentru ca reactia de adaptare la mediu e rapida, dar din pacate nu e si cea mai buna.
  Puterea trebuie sa anticipeze si sa previna nu sa reactioneze la efecte.

  Politica e abordata gresit ca o lupta pentru putere, in loc sa fie privita ca o competitie cu oferte pentru societate.

  Poate reusim impreuna sa luminam pe adeptii filozofieie “omul sfinteste locul”, ca tarile democrate au ajuns la progres prin munca in echipa – prin democratie printr-o societate civila matura si nu prin “lideri providentiali”.

  • transildania Says:

   Total de acord cu tine. Merita efortul si munca de convingere, pentru ca se va dovedi si in viitor ca acestea sunt temele esentiale, si de aici se nasc majoritatea problemelor.

   Un alt subiect care mi se pare relationat este cel a promovarii unor persoane in functii de conducere, fara ca acestea sa detina o minima vechime sau competenta. Ma refer de ex. la numirea in functia de presedinte a Camerei Deputatilor (sau de secretar al Camerei) a unor parlamentari incepatori, aflati la primul mandat. Sa le spun si numele, Roberta Anastase si Sever Voinescu, dar nu am nimic cu ei personal.
   In UK, USA, Germania, de fapt in orice tara “normala” ar fi de neconceput ca un novice in parlament, care inca nu cunoaste procedurile, cutumele etc. sa devina Speaker of the House, sau presedinte al parlamentului. E ca si cum un proaspat absolvent la medicina ar fi numit director de spital, sau un absolvent la economie director de banca.
   Si acest lucru este facut posibil de absenta democratiei interne din partide, si prin numirea de sus absolut discretionara.

   • Deceneu Says:

    Eu nu vreau sa discutam despre persoanele desemnate de partide, si despre conducatorii si reprezentantii alesi sau numiti.
    De calitatetea persoanelor se ocupa SAR condusa de A Mungiu-Pipidi.

    As ramane in zona mecanismelor de promovare a persoanelor si a proiectelor si a criterilor de evaluare.

 2. Lilick Says:

  Transildania, Deceneu, felicitari pentru tema. V-am preluat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: