Despre alegeri partiale, uninominale si ordonante

Cine a crezut ca s-a incheiat o lunga perioada de campanii electorale s-a inselat. Dupa campanie inseamna a te afla inaintea urmatoarei campanii. Cu atat mai mult cu cat in Bucuresti, din cauza vacantarii unui scaun de parlamentar au loc alegeri partiale. Aceste alegeri scot in evidenta multe teme foarte importante (si pe care voi incerca sa le dezvolt ulterior).

1. Aflam cu aceasta ocazie a alegerilor partiale despre prevederi in mod evident neconstitutionale introduse in legea electorala prin ordonanta de urgenta. Este ingradit dreptul constitutional si fundamental democratic de a candida (Articolul 37 al Constitutiei), prin prevederea care limiteaza dreptul de a candida la membrii partidelor politice parlamentare (care au trecut pragul electoral).

Aflam ca aceasta lege modificata prin ordonanta de urgenta neconstitutionala (si altele asemanatoare) nu pot fi atacate la Curtea Constitutionala decat dupa ce ele au produs efecte.

Aflam ca legi organice pot fi modificate fara posibilitatea de a le amenda in vreun fel prin ordonante de urgenta in luna premergatoare alegerilor parlamentare. Si atentie, este vorba de legile organice, considerate intr-atat de importante incat nu pot fi modificate decat cu o majoritate a tuturor parlamentarilor (nu doar a celor prezenti in sala). Teoretic intregul sistem democratic poate fi suspendat prin ordonante de urgenta

Aceste fapte demonstreaza clar ca o reforma constitutionala este necesara, insa pe ordinea de zi a acestei reforme trebuie sa se afle in primul rand eliminarea ordonantelor de urgenta din procesul legislativ, si nu teme false precum unicameralismul, reducerea numarului de parlamentari sau introducerea votului uninominal majoritar. Fara eliminarea ordonantelor de urgenta nu exista separarea puterilor in stat si o buna functionare a institutiilor publice. In toate statele democratice legiferea se face exclusiv de catre parlament, iar guvernul poate legifera doar avand o majoritate parlamentara. Ordonantele de urgenta, sau decretele sunt atributul dictaturilor, sau in cel mai bun caz a democratiilor in vreme de razboi.

2. Sunt de parere ca actuala lege electorala este o struto-camila. Are multe defecte, si voi reveni in detaliu pe aceasta tema. Unul dintre defecte sunt alegerile partiale uninominale intr-un singur tur de scrutin (denumite bye-elections in Marea Britanie). Introducerea pe usa din dos a scrutinului uninominal intr-un singur tur, atat la alegerile parlamentare partiale cat si la alegerea presedintilor consiliilor judetene, va duce la experiente nefaste. Insasi heterogenitatea formelor de scrutin va duce la multe confuzii si probleme. Cea mai mare fiind lipsa de reprezentativitate si legtimiatate a celor alesi.

Ma mira foarte mult surpriza unora in a constata ca alegerile uninominale restrang drastic (chiar fara ingradiri neconstiutionale) optiunile alegatorilor, concurenta pentru cele mai bune programe politice. Ca duc la aliante politice considerate impotriva naturii, ca rezuma campania electorala intr-o penibila despicare de CV-uri, ca aduc pe buletinul de vot persoane impuse de la centru, oameni pe care ii recomanda mai mult contul bancar, si relatiile de familie decat alte merite. Toate aceste lucruri erau previzibile. Si demonstreaza cat de falsa a fost “argumentatia” celor care propadavuiau ca votul uninominal va duce la primenirea clasei politice. Am avertizat inca din 2007 ca nu va fi asa, ci din contra. Si cred ca pana acum am avut dreptate.

One Response to “Despre alegeri partiale, uninominale si ordonante”

  1. Lilick Says:

    http://patrascudan.wordpress.com/2010/01/04/sisteme-electorale/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: